- Hits: 1280
Accesibilitate
Având în vedere necesitatea ca persoanelor cu dizabilități să li se asigure accesabilitate sporită la site-urie web,la nivelul Uniunii Europene s-a stabilit un cadru consistent și unitar care să ofere certitudine juridică de natură să crească încrederea utilizatorilor în domeniul accesabilității. Obiectivul este prevăzut în Directiva (UE) 2016/2.102/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind accesabilitatea site-urilor și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public, astfel cum sunt definite autoritățile și instituțiile publice centrale și locale la art. 2 aliniat (1) punctul 4 din Directiva 2014/24/UE.
Luând în considerare faptul că, aceste elemente vizează interesul public general, iar scopul României este de a construi o societate incluzivă și cu o mai bună calitate a vieții încurajând participarea la viața economică și socială a persoanelor cu dizabilități, s-a adoptat de către Guvenul României, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 112/ 21.12.2018.
Actul normativ stabilește cerințele privind accesabilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile aparținând organismelor din sectorul public, transpunând integral prevederile Directivei (UE) 2016/2.102/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 octombrie 2016.
Principiile de bază care trebuie respectate de către site-urile web și aplicațiile mobile aparținând organismelor din sectorul public sunt:
- perceptibilitatea - informaţiile şi componentele interfeţei de utilizare trebuie să poată fi prezentate utilizatorilor în moduri pe care aceștia le pot percepe;
- operabilitatea - componentele interfeţei de utilizare şi navigarea trebuie să poată fi utilizate;
- Inteligibilitatea - informaţiile şi exploatarea interfeţei de utilizare trebuie să poată fi înţelese;
- robusteţea - întreg conţinutul trebuie să fie suficient de robust încât să poată fi interpretat în mod fiabil de o gamă largă de agenți utilizatori, inclusiv de tehnologiile de asistare.
Organismul din sectorul public aplică cerințele privind accesabilitatea site-urilor lor web, făcându-le ușor de identificat, funcționale, ușor de înțeles și stabile, în măsura în care aplicarea acestor cerințe nu impune o sarcină disproporționată asupra instituției.
Sarcina disproporționată reprezintă măsurile care impun o sarcină organizatorică sau financiară excesivă pentru un organism din sectorul public sau care pun în pericol capacitatea organismului de a-şi îndeplini obiectivul sau de a publica informațiile necesare sau relevante pentru sarcinile şi serviciile sale, luând în același timp în considerare posibilele beneficii rezultate sau prejudiciul care riscă să fie adus cetăţenilor, în special persoanelor cu dizabilităţi şi care sunt determinate doar de un motiv legitim, ţinând seama şi de prevederile art. 4 alin. (3) din OUG 112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile ale organismelor din sectorul public.
Situația de sarcină disproporționată nu ar trebui să fie definitivă. Este necesar ca organismul din sistemul public să continue să încerce să pună la dispoziție site-ul web după o anumită perioadă de timp, când situația financiară a entității o permite.
În scopul evaluării măsurii în care conformitatea cu cerințele privind accesabilitatea impune o sarcină disproporționată, sunt luate în considerare doar motivele legitime.
Eventualele propuneri sau sesizări privind disfuncționalități în accesabilitatea site-ului, vă rugăm să le transmiteți utilizând pagina de petiții, sau la adresele de email:
Administrator Website:
- DIRECTIVA (UE) 2016/2102 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 26 octombrie 2016 privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor din sectorul public
- Ordonanță de urgență 112/2018 privind accesibilitatea site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile ale organismelor din sectorul public
- Standardul european EN 301 549 V1.1.2 (2015-04), respectiv v2.1.2 „Cerinţele privind accesibilitatea pentru achiziţiile publice de produse şi servicii TIC în Europa” (2015-04)” sau versiuni ulterioare.
- Norma din 2022 de monitorizare a conformităţii site-urilor web şi a aplicaţiilor mobile cu cerinţele privind accesibilitatea
- GHID TEHNIC PRIVIND ACCESIBILITATEA ȘI UTILIZAREA RESURSELOR INTERNET