Comunicate/Anunturi

  • Accesări: 243

Comunicat de presa

În data de 21.08.2023 Direcția de Sănătate Publică Mureș a fost informată telefonic, de personalul de specialitate al Compartimentului Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cu privire suspiciunea de infecție cu Bacillus anthracis a trei persoane de sex masculin.

În urma acțiunilor specifice derulate, ancheta epidemiologică derulată până în prezent, a evidențiat următoarele:

- din 3 persoane considerate suspecte, două au fost internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și una la Spitalul Clinic Județean Mureș.
- Examenul bacteriologic din fragmentul bioptic tegumentar prelevat la momentul respectiv, nu a confirmat infecția cu Bacillus anthracis.
- pentru investigații suplimentare au fost recoltate și trimise probe biologice la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino București, unde rezultatele examenului RT-PCR al fragmentului bioptic prelevat de la primele 2 cazuri suspecte au fost pozitive, confirmând prezența Bacillus anthracis. Examinările bacteriologice și serologice au prezentat rezultat negativ.
- infecția cu agentul etiologic a fost una locală, la nivel tegumentar, fără diseminare sistemică. Evoluția clinică este bună, toate cele 3 cazuri fiind externate.
- ambii pacienți au participat la sacrificarea și tranșarea unei bovine. Rezultatul probelor prelevate și transmise pentru examinare Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București, a fost pozitiv.
- pe lângă cele 3 cazuri menționate mai sus, în decursul anchetei epidemiologice au mai fost identificate alte 20 persoane care dețineau carne sau produse din carne provenind de la animalul respectiv. Toate aceste persoane au fost supravegheate medical și până în prezent nu prezintă simptome de îmbolnăvire.

  • Accesări: 256

Recomandări pentru perioada caniculară

RECOMANDĂRI PRIVIND PROTECŢIA POPULAŢIEI PE TIMPUL CANICULEI

 

- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat;

- Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11 – 18;

- Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

- Beţi 1,5 - 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

- Mâncaţi fructe şi legume sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă);

- Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea,ceai,cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

- Evitaţi alimentele cu conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

- Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

- Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dezabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţile asistenţă ori de câte ori au nevoie;

- Nu lăsaţi copii/ animalele de companie singuri/ singure în autoturisme;

- Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilului dumneavoastră;

- Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

- Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

- Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

 


(click pentru a mari imaginea)
  • Accesări: 312

Lista actelor necesare pentru modificarea structurii organizatorice pentru unități sanitare de stat/private

Lista actelor necesare pentru modificarea structurii organizatorice (reorganizare, restructurare, schimbare sediu/denumire) a unei unități sanitare de stat/privată
  • Accesări: 595

Program casierie Direcția de Sănătate publică Mureș, noiembrie 2022 - ianuarie 2023

Având în vedere zilele de sărbători legale din perioada următoare, încasările la casieria instituției se efectuează după următorul program:

În data de 29 noiembrie 2022    - până la ora 12.00;
În data de 22 decembrie 2022   - până la ora 12.00;
În data de 29 decembrie 2022   - până la ora 12.00;
 
Nu se fac încasări în perioadele:
 
30.11.2022 – 04.12.2022;
23.12.2022 – 26.12.2022;
30.12.2022 – 02.01.2023.
  • Accesări: 307

Notificare către toți petenții care au sentințe civile rămase definitive

Notificare
  • Accesări: 403

Informare privind modificări ale legislației referitoare la tarife

Informare privind modificări ale legislației referitoare la tarifele, anumite prestații, analize, determinări și alte servicii efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Mureș
 
 
  • Accesări: 510

În atenția operatorilor economici

ÎN ATENȚIA OPERATORILOR ECONOMICI CONTRACTANȚI AI UNEI ACTIVITĂȚI ECONOMICE CONSTÂND ÎN EXECUTAREA DE LUCRĂRI, LIVRAREA DE BUNURI/PRODUSE ŞI/SAU PRESTAREA DE SERVICII CĂTRE DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ MUREȘ

Începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia, în relaţia B2G ( Direcția de Sănătate Publică Mureș), definită conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e - Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000, să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e – Factura.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, rugăm operatorii economici contractanți ai unei activități economice constând în executarea de lucrări, livrarea de bunuri/produse şi/sau prestarea de servicii către Direcția de Sănătate Publică Mureș, să emită facturile către instituția noastră prin sistemul naţional privind factura electronică RO e – Factura, acestea urmând să fie descărcate din sistemul naţional privind factura electronică RO e – Factura prin intermediul aplicației FOREXEBUG, însoţite de sigiliul electronic al Ministerului Finanţelor și prelucrate conform procedurilor prevăzute de legislația în vigoare.

Începând cu data de 1 iulie 2022, Direcția de Sănătate Publică Mureș, nu primește facturi în format fizic, întocmite și depuse/transmise pe suport de hârtie.

  • Accesări: 779

Lista medicilor angajaţi în structurile nou - create în perioada stării de alertă

Lista medicilor angajaţi în structurile nou - create în perioada stării de alertă, în scopul tratării bolnavilor de COVID - 19, din unităţile sanitare cu paturi care nu au în structură o secţie din aceeaşi specialitate care se pot prezenta la examenul organizat de o unitate sanitară cu paturi care are în structură secţii în specialitatea în care sunt confirmaţi

(conform art.29 din OMS nr.1168/2022)

Nr.crt.

Nume și prenume

Specialitatea

1

Negrea Valentina

Medic specialist boli infecțioase

2 Szatmary Mioara Pneumologie
  • Accesări: 1229

Contractare 2022

În atenția furnizorilor de servicii medicale care derulează programe naționale de sănătăte publică

Anunț contractare PNS - aprilie 2022
Cerere ADM
Cerere furnizori
Cerere unități sanitare cu paturi
Necesar estimativ vaccinuri
Documente necesare contractării
Consimțământ GDPR
  • Accesări: 1345

Campanie de informare administrare Iodură de Potasiu

Ministerul Sănătății a demarat campania de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.
În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul.
Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.
Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

Pentru mai multe informații, Ministerul Sănătății va pune la dispoziția publicului un call-center dedicat, unde personal de specialitate va răspunde întrebărilor primite.

Numărul de telefon este 021/317.40.06
Program Luni-Joi: 8.30-16.30
Vineri: 8.30-14.30

Prezentare Iodura de potasiu
Ghid de informare Iod
Lista farmaciilor care distribuie gratuit Iodura de Potasiu 65 mg
  • Accesări: 1580

Informații privind utilizarea medicamentelor antivirale

Medicii specialiști din cadrul Comisiei de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății au realizat o informare despre modul de utilizare al medicamentelor antivirale. Materialul face parte din seria de materiale informative ale Ministerului Sănătății „Trebuie să știi, pentru Sănătatea ta!”
Informare antivirale orale
  • Accesări: 1464

Instructiuni completare formular digital de intrare in Romania

Instrucțiuni
Clip video
  • Accesări: 1366

Ghid teste rapide de salivă în şcoli

Ghid de utilizare a testelor antigen pe baza de saliva
Demonstratie utilizare test antigen pe baza de saliva
Pregatirea testelor antigen pe baza de saliva
  • Accesări: 3204

Validarea certificatului digital dupa vaccinare

Certificatul digital după vaccinare: se validează după 10 zile de la vaccinarea cu schemă completă!

🆗 Pentru persoanele vaccinate, certificatul digital UE de călătorie se validează la o perioadă de 10 zile după efectuarea schemei complete de vaccinare.
Certificatul poate fi descărcat de la:  https://certificat-covid.gov.ro/login

ℹ️ Persoanele care pot obține Certificatul Digital UE după vaccinare sunt:
- cele care au efectuat schema completă de vaccinare în România;
- cele care au efectuat cel puțin o doză în România din schema completă;
- cele care au efectuat schema completă într-un stat terț (NON UE) și sunt cetățeni români sau membrii familiilor acestora;

🆒 Certificatul se poate scana cu Aplicația Check DCC, realizată de STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android.

🆕 Verificarea certificatelor se poate realiza și pe telefoanele mobile cu sistem de operare IOS, prin funcționalitatea Web Check DCC.
Aceasta este disponibilă prin accesarea link-ului https://certificat-covid.gov.ro/check-dcc

  • Accesări: 2525

Comunicat de presa

Comunicat de presa decese Covid
  • Accesări: 4066

Protocol de testare rapidă în unitățile de învățământ

Protocol de testare rapidă, antigen covid-19, în unitățile de învățământ
Formularul de testare rapidă a cazului suspect de COVID-19
Machetă model pentru raportarea la DSP
  
  • Accesări: 3327

Comunicat de presa etapa a doua de vaccinare

Comunicat de presa
 
  • Accesări: 3955

In atentia unitatilor care efectueaza teste rapide antigenice

Testare antigen
 
Formular
 
  • Accesări: 5275

Strategia de vaccinare împotriva covid-19 în România

Strategia de vaccinare împotriva covid-19
 
Informații autorizate privind vaccinarea împotriva virusului covid-19 se pot obține accesând link-ul: https://vaccinare-covid.gov.ro/
DMC Firewall is a Joomla Security extension!