Instrumente de accesibilitate

Banner
 • Hits: 38

Investiții în infrastructura publică a unităților sanitare publice-laboratoare de microbiologie

Ministerul Sănătății a publicat METODOLOGIE DE ACORDARE A AVIZULUI DE OPORTUNITATE în vederea implementării proiectelor de investiții în infrastructura laboratoarelor de microbiologie din cadrul unităților sanitare publice.
Proiect în valoare de 22 de milioane de euro coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în parteneriat cu Ministerul Sănătății.
Beneficiari eligibili: Unități sanitare publice care au în structură sau care au în curs de înființare laboratoare de microbiologie.
Cererea de finanțare, avizul de oportunitate obținut de la Ministerul Sănătății, împreună cu anexele obligatorii și cu documentele suport se vor depune exclusiv prin sistemul informatic MySMIS2021.
Ghidul beneficiarului
Metodologia pentru obținerea avizului
 • Hits: 148

Comunicat de Presă - ”Fit Fuel: Conturează-ți un viitor sănătos”

În urma derulării proiectului ”Fit Fuel: Contureză-ți un viitor sănătos”, Direcția de Sănătate Publică Mureș, în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu-Mureș și Inspectoratul Școlar Județean Mureș, având ca scop educația alimentară în rândul elevilor din unitățile de învățământ (clasele IX-XII), la nivelul județului Mureș, vă aducem la cunoștință că în perioada 27.05.2024 – 31.05.2024, între orele 15:00 – 19:00, în clădirea principală a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu-Mureș, sala 144, se va desfășura o activitate practică dedicată elevilor și părinților de la liceele din județul Mureș.

Această inițiativă își propune să ofere consultanță privind educația alimentară și elaborarea planurilor alimentare personalizate în mod gratuit de către studenții voluntari, medici specialiști și medici rezidenți implicați în proiect sub coordonarea doamnei dr. Paula Boloș, medic nutriționist, care dorește să sublinieze importanța educării tinerei generații în ceea ce privește principiile unei alimentații sănătoase.

 • Hits: 398

Comunicat de presă

În urma apariției în data de 04.03.2024 în mediul on-line a unei postări cu privire la distribuirea de produse de panificație neconforme, într-o școală din municipiul Târgu Mureș, în cadrul Programului pentru școli al României, Direcția de Sănătate Publică Mureș s-a autosesizat și a efectuat un control conform competențelor, în cursul zilei de 05.03.2024 la această unitate școlară. La data controlului conform declarației reprezentanților unității de învățământ a existat o singură bucată de corn neconform care nu a fost distribuit către elevi. Nu au fost constatate deficiențe cu privire la condițiile igienico-sanitare de depozitare a produselor distribuite în cadrul Programului.
Aspectele care țin de derularea contractului intră în competența Consiliului Județean Mureș.


Biroul de Presă
 • Hits: 259

Măsuri recomandate pentru prevenirea gripei

Măsuri recomandate pentru prevenirea gripei
 • Hits: 288

Recomandări pentru călătoriile în zone de risc

Sfaturi pentru călători

Schema de vaccinare înaintea unei călătorii internaționale este PERSONALIZATĂ și este recomandată de medic, în funcție de destinație, durata călătoriei, vaccinări obligatorii/recomandate în zona respectivă, riscurile de îmbolnăvire specifice zonei
Dacă veți călători în străinătate este recomandat să:
– vă programați (inclusiv copiii) la o consultație la medicul dumneavoastră de familie pentru evaluarea stării de sănătate, cu câteva săptămâni înaintea călătoriei;
– vă informați care sunt tipurile de vaccinuri/medicația profilactică ce trebuie administrate înainte sau în timpul călătoriei dumneavoastră și puteți face acest lucru adresându-vă unui Cabinet de Vaccinări Internationale selectat din lista disponibilă la următorul link:Lista cabinetelor de vaccinări internaționale

INSP recomandă celor care intenționează să călătorească să discute înainte de călătorie cu medicii din cabinetele de vaccinări internaționale.
Mai multe informații cu privire la malarie și alte boli tropicale care pot fi asociate călătoriei puteți găsi atât în documentul Organizației Mondiale a Sănătății – https://www.who.int/publications/m/item/vaccination-requirements-and-recommendations-for-international-travellers-and-malaria-situation-per-country-2021-edition target="_blank" cât și pe site-ul INSP/CNSCBT – https://insp.gov.ro/centrul-national-de-supraveghere-si-control-al-bolilor-transmisibile-cnscbt/sfaturi-pentru-calatori/

 

Citește mai departe …

 • Hits: 571

Colegiul Fizioterapeutilor - Anunț Examen

Anunț Examen
 
 • Hits: 609

Materiale informative privind protectia populatiei - expunerea la radiații ionizante

Ghid pentru populatie in caz de urgenta radiologica sau nucleara
Iodura de potasiu si urgenta nucleara
Ce trebuie sa faci in caz de accident la centrala nucleara
Protectie Populatie in Caz de Urgenta Radiologica
Ce inseamna anuntul ca populatia sa adaposteasca
Material informativ cu privire la sanatatea in relatie cu Radiatii Ionizante
Diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor produse de expunerea la Radiaţii Ionizante
Planificarea raspunsului medical in accidentele radiologice
Ghid pentru planificarea și răspunsul la urgențe radiologice și nucleare
 • Hits: 641

Comunicat de presa

În data de 21.08.2023 Direcția de Sănătate Publică Mureș a fost informată telefonic, de personalul de specialitate al Compartimentului Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cu privire suspiciunea de infecție cu Bacillus anthracis a trei persoane de sex masculin.

În urma acțiunilor specifice derulate, ancheta epidemiologică derulată până în prezent, a evidențiat următoarele:

- din 3 persoane considerate suspecte, două au fost internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și una la Spitalul Clinic Județean Mureș.
- Examenul bacteriologic din fragmentul bioptic tegumentar prelevat la momentul respectiv, nu a confirmat infecția cu Bacillus anthracis.
- pentru investigații suplimentare au fost recoltate și trimise probe biologice la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino București, unde rezultatele examenului RT-PCR al fragmentului bioptic prelevat de la primele 2 cazuri suspecte au fost pozitive, confirmând prezența Bacillus anthracis. Examinările bacteriologice și serologice au prezentat rezultat negativ.
- infecția cu agentul etiologic a fost una locală, la nivel tegumentar, fără diseminare sistemică. Evoluția clinică este bună, toate cele 3 cazuri fiind externate.
- ambii pacienți au participat la sacrificarea și tranșarea unei bovine. Rezultatul probelor prelevate și transmise pentru examinare Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București, a fost pozitiv.
- pe lângă cele 3 cazuri menționate mai sus, în decursul anchetei epidemiologice au mai fost identificate alte 20 persoane care dețineau carne sau produse din carne provenind de la animalul respectiv. Toate aceste persoane au fost supravegheate medical și până în prezent nu prezintă simptome de îmbolnăvire.

 • Hits: 405

Recomandări pentru perioada caniculară

RECOMANDĂRI PRIVIND PROTECŢIA POPULAŢIEI PE TIMPUL CANICULEI

 

- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat;

- Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11 – 18;

- Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

- Beţi 1,5 - 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

- Mâncaţi fructe şi legume sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă);

- Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea,ceai,cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

- Evitaţi alimentele cu conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

- Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;

- Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dezabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţile asistenţă ori de câte ori au nevoie;

- Nu lăsaţi copii/ animalele de companie singuri/ singure în autoturisme;

- Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilului dumneavoastră;

- Creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

- Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

- Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

 

_auto_generated_thumb_
(click pentru a mari imaginea)
 • Hits: 669

Lista actelor necesare pentru modificarea structurii organizatorice pentru unități sanitare de stat/private

Lista actelor necesare pentru modificarea structurii organizatorice (reorganizare, restructurare, schimbare sediu/denumire) a unei unități sanitare de stat/privată
 • Hits: 1010

Program casierie Direcția de Sănătate publică Mureș, noiembrie 2022 - ianuarie 2023

Având în vedere zilele de sărbători legale din perioada următoare, încasările la casieria instituției se efectuează după următorul program:

În data de 29 noiembrie 2022    - până la ora 12.00;
În data de 22 decembrie 2022   - până la ora 12.00;
În data de 29 decembrie 2022   - până la ora 12.00;
 
Nu se fac încasări în perioadele:
 
30.11.2022 – 04.12.2022;
23.12.2022 – 26.12.2022;
30.12.2022 – 02.01.2023.
 • Hits: 427

Notificare către toți petenții care au sentințe civile rămase definitive

Notificare
 • Hits: 483

Informare privind modificări ale legislației referitoare la tarife

Informare privind modificări ale legislației referitoare la tarifele, anumite prestații, analize, determinări și alte servicii efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Mureș
 
 
 • Hits: 661

În atenția operatorilor economici

ÎN ATENȚIA OPERATORILOR ECONOMICI CONTRACTANȚI AI UNEI ACTIVITĂȚI ECONOMICE CONSTÂND ÎN EXECUTAREA DE LUCRĂRI, LIVRAREA DE BUNURI/PRODUSE ŞI/SAU PRESTAREA DE SERVICII CĂTRE DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ MUREȘ

Începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia, în relaţia B2G ( Direcția de Sănătate Publică Mureș), definită conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e - Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000, să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e – Factura.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, rugăm operatorii economici contractanți ai unei activități economice constând în executarea de lucrări, livrarea de bunuri/produse şi/sau prestarea de servicii către Direcția de Sănătate Publică Mureș, să emită facturile către instituția noastră prin sistemul naţional privind factura electronică RO e – Factura, acestea urmând să fie descărcate din sistemul naţional privind factura electronică RO e – Factura prin intermediul aplicației FOREXEBUG, însoţite de sigiliul electronic al Ministerului Finanţelor și prelucrate conform procedurilor prevăzute de legislația în vigoare.

Începând cu data de 1 iulie 2022, Direcția de Sănătate Publică Mureș, nu primește facturi în format fizic, întocmite și depuse/transmise pe suport de hârtie.

 • Hits: 973

Lista medicilor angajaţi în structurile nou - create în perioada stării de alertă

Lista medicilor angajaţi în structurile nou - create în perioada stării de alertă, în scopul tratării bolnavilor de COVID - 19, din unităţile sanitare cu paturi care nu au în structură o secţie din aceeaşi specialitate care se pot prezenta la examenul organizat de o unitate sanitară cu paturi care are în structură secţii în specialitatea în care sunt confirmaţi

(conform art.29 din OMS nr.1168/2022)

Nr.crt.

Nume și prenume

Specialitatea

1

Negrea Valentina

Medic specialist boli infecțioase

2 Szatmary Mioara Pneumologie
 • Hits: 1345

Contractare 2022

În atenția furnizorilor de servicii medicale care derulează programe naționale de sănătăte publică

Anunț contractare PNS - aprilie 2022
Cerere ADM
Cerere furnizori
Cerere unități sanitare cu paturi
Necesar estimativ vaccinuri
Documente necesare contractării
Consimțământ GDPR
 • Hits: 1845

Campanie de informare administrare Iodură de Potasiu

Ministerul Sănătății a demarat campania de informare cu privire la administrarea comprimatelor de iodură de potasiu.
În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat Ghidul de Informare Generală care stabilește condițiile în care se administrează iodura de potasiu de 65 mg, dozele recomadate, cum și când se instituie tratamentul.
Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.
Se va administra numai doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

Pentru mai multe informații, Ministerul Sănătății va pune la dispoziția publicului un call-center dedicat, unde personal de specialitate va răspunde întrebărilor primite.

Numărul de telefon este 021/317.40.06
Program Luni-Joi: 8.30-16.30
Vineri: 8.30-14.30

Prezentare Iodura de potasiu
Ghid de informare Iod
Lista farmaciilor care distribuie gratuit Iodura de Potasiu 65 mg
 • Hits: 1705

Informații privind utilizarea medicamentelor antivirale

Medicii specialiști din cadrul Comisiei de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății au realizat o informare despre modul de utilizare al medicamentelor antivirale. Materialul face parte din seria de materiale informative ale Ministerului Sănătății „Trebuie să știi, pentru Sănătatea ta!”
Informare antivirale orale
 • Hits: 1579

Instructiuni completare formular digital de intrare in Romania

Instrucțiuni
Clip video