Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, 24 martie 2010

     Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei constitue un prilej de reflecţie şi informare asupra unei probleme grave de sănătate publică – tuberculoza (TBC). Cu cât această problemă este mai bine cunoscută de către populaţie şi mai bine susţinută de către forurile de decizie, cu atât cresc şansele învingerii bolii. Ziua internaţională a TBC este o ocazie de conştientizare a faptului că TBC poate fi vindecată şi endemia controlată prin eforturi comune cu resurse umane şi materiale suficiente.
     TBC, cea mai frecventă boală contagioasă din lume este în creştere pe plan mondial, în ciuda eforturilor susţinute ale specialiştilor din domeniul medical. TBC determină suferinţe bolnavilor, incapacitate de muncă, decese şi un important impact socio-economic.
     În România endemia de TBC este în scădere continuă prin măsurile reglementate de Programul Naţional de Control al TBC (program supervizat de Organiazaţia Mondială a Sănătăţii) ce asigură în mod performant şi gratuit pentru toată pupulaţia: diagnosticul, tratamentul, monitorizarea, şi profilaxia bolii. Datorită consecinţelor negative asupra sănătăţii populaţiei, a costurilor medicale şi sociale şi a determinării multifactoriale a bolii (puternic influenţată de dezvoltarea economico-culturală a comunităţilor) TBC este considerată şi în prezent o “problemă prioritară de sănătate publică”.
     Cauzele menţinerii unei endemii încă ridicate de TBC sunt: nivelul de trai mai scăzut al populaţiei din anumite regiuni; persistenţa unor factori de stress legaţi de tranziţie, şomaj, tabagism şi alcoolism cronic şi a unor condiţii ce scad imunitatea organismului (infecţie HIV/SIDA, diabet zaharat, tumori, tratamente cu citostatice sau corticoizi, silicoză, boli hepatice şi renale cronice, vârste înaintate, subalimentaţie, surmenaj, etc).
     TBC apare după contactul strâns şi prelungit (săptămâni, luni) al unei persoane cu un bolnav necunoscut (şi fără tratament), contagios, cu TBC pulmonară eliminatoare de germeni, mai ales în prezenţa unor factori favorizanţi ce scad imunitatea organismului receptor. Bolnavii de TBC prezintă lung timp, simptome puţin zgomotoase, motiv pentru care ei întârzie să se prezinte la medic. Simptomele de suspiciune a TBC sunt: tuse seacă, mucoasă sau mucopurulentă cu durată de peste 3 săptămâni sau tuse cu eliminare de sânge, scăderea apetitului, subfebrilităţi, astenie, tulburări respiratorii, scădere ponderală, transpiraţii sau dureri toracice persistente.
     Depistarea TBC se efectuează prin prezentarea persoanelor cu simptome sugestive la medic. Pentru creşterea responsabilizării populaţiei este benefică educaţia sanitară în şcoli, la locul de muncă, mass media, în cabinetele de medicină generală. Depistarea activă a TBC se efectuează permanent de către reţeaua de pneumologie prin controlul contacţilor din focarele TBC şi prin acţiuni de depistare largă la persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire.
     Diagnosticul şi tratamentul bolilor respiratorii, inclusiv TBC este larg asigurată în serviciile de pneumologie, de către un personal medical deosebit de calificat şi devotat, la nivelul Clinicilor Pneumologie I şi II din Tg. Mureş şi a Dispensarelor de Pneumologie din oraşele judeţului. Asistenţa medicală antituberculoasă este permanentă şi gratuită pentru toată populaţia.
     Cel mai bun mijloc de profilaxie a TBC este prezentarea la medic a persoanelor cu simptome sugestive, alături de tratamentul corect şi complet al bolii în serviciile medicale dedicate. Tratamentul bolnavilor asigură rapid întreruperea contagiozităţii bolii şi duce la vindecarea bolii. Factorii importanţi pentru succesul tratamentului şi prevenirea altor îmbolnăviri sunt: menţinerea unui mod sănătos de viaţă, fără excese, asigurarea unui venit material provenit din muncă care să permită o alimentaţie, o locuinţă decentă şi o viaţă socială normală, deplina cooperare a populaţiei la activităţile de diagnostic şi tratament, susţinere guvernamentală şi din partea CJAS a Programului de Control al TBC, campanii de propagandă şi educaţie de masă privind modalităţile de profilaxie a bolii, campanii antifumat.

PDF    Date statisticeOur website is protected by DMC Firewall!