Informare coronavirus

Informare pentru CALATORI
privind o izbucnire de cazuri de pneumonie cauzata de un nou coronavirus,
4 provincii, China
Actualizare 22.01.2020

In intervalul 31 decembrie 2019 - 20 ianuarie 2020 au fost raportate 295 de cazuri infectate cu noul coronavirus (2019-nCoV) confirmate cu laboratorul, din care 4 au decedat.

Marea majoritate a cazurilor au fost depistate in 4 provincii din China: Hubei - oras Wuhan; Guangdong Sheng, Beijing Shi si Shanghai Shi.
Sursa de agent patogen este inca necunoscuta si, prin urmare, ECDC presupune ca ar putea fi activa in continuare si genera noi cazuri.
Aparitia catorva cazuri fara legatura cu piata de peste/fructe de mare si animale vii considerata a fi punctul de plecare al izbucnirii, sau fara legatura cu alte piete similare, sugereaza posibilitatea ca sursa de agent patogen sa fie mai larg raspandita sau posibilitatea transmiterii inter-umane.
Avand in vedere stadiul actual al cunoasterii si factorii necunoscuti, ECDC considera ca:
• În prezent există o probabilitate moderată de infecție pentru călătorii din UE/SEE care vizitează Wuhan.
• Există o probabilitate mare de import de cazuri în țările cu cel mai mare volum de persoane care călătoresc către și dinspre Wuhan (ex. țări din Asia).
• Există o probabilitate mică de import de cazuri în țările UE / SEE, datorită traficului mai puțin extins al persoanelor către și dinspre Wuhan.
• Respectarea practicilor adecvate de prevenire și control al infecțiilor, în special în unitatile sanitare, în țările UE/SEE și evidentele unei transmiteri inter-umane limitate, determina ca probabilitatea evaluată ca un caz raportat în UE să genereze cazuri secundare în UE/SEE să fie foarte scăzută.

Recomandări:
Calatorii care planifica sa viziteze cel putin una din cele 4 provincii din China ar trebui sa evite vizitarea “pietelor umede” sau a locurilor unde sunt manipulate animale vii sau moarte si sa evite contactul cu persoane bolnave, in particular cu cele care prezinta simptome respiratorii.
Calatorii care planifica sa viziteze cel putin una din provinciile mentionate ar trebui sa respecte o buna igiena a mainilor si a alimentelor.
Calatorii cu simptome respiratorii acute (tuse +/- dificultate la respiratie) si febra, care revin din cel putin una din cele 4 provincii din China, sunt sfatuiti sa isi puna masca pe nas si gura, sa sune la 112 si sa sa se adreseze sectiei/spitalului de boli infectioase cel mai apropiat, unde sa mentioneze medicului infectionist istoricul de calatorie.
In plus, din cauza activitatii gripale epidemice intense din China, calatorii ar trebui sa fie vaccinati anti-gripal cu minimum 2 saptamani anterior deplasarii, pentru a preveni o boala respiratorie severa.
Tagged under: coronavirus,
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd