Virusul Ebola

Ce este EBOLA?

     Infecţia cu virusul Ebola este originara din Africa si cauzează la om o boala severa numita "boala virala Ebola" (EVD).

Care sunt simptomele de îmbolnăvire?
     Debutul simptontelor EVD este brusc si include simptome asemănătoare gripei cum ar fi: febra, dureri musculare, mialgii, astenie fizica, cefalee, dureri de gat.
    Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi: cele gastrointestinale (voma, diaree, anorexie si dureri abdominale), neurologice (dureri de cap, confuzie, prostraţie), vasculare (hiperemie conjunctivala/faringiana. cutanate (erupţii) si respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie).
    Mai târziu, in faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice si disfunctia organica in special cea hepatica si renala. Unele cazuri pot prezenta sangerare profuza interna ca urmare a coagulării intravasculare diseminate. Perioada de incubaţie este 4-10 zile dar poate varia de la 2 la 21 de zile.

Cum se transmite EBOLA?

    Virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţa direct prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi si organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute ca au rol in transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc pana la şapte săptămâni dupa recuperarea clinica. Riscul de a fi fost expuşi la virusul Ebola este extrem de mic.

Recomandări pentru persoanele care se întorc din ţările afectate:


     Dacă prezentaţi febra, oboseala inexplicabila, diaree sau orice alt semn/simptom sever care apare in decurs de 21 zile de la data plecării din una din tarile menţionate mai sus si/sau daca ati venit in contact direct cu secreţii si fluide provenind de la o persoana/animal, inclusiv întreţinerea de relaţii sexuale neprotejate cu persoane care au fost bolnave dar care s-au vindecat, va recomandam:

1. Să vă prezentaţi de urgenta la Serviciul Medical al Aeroportului/portului, la medicul de familie sau la un spital de boli infectioase şi si mentionati istoricul călătoriei, deoarece poate fi vorba despre o infecţie care necesită control si tratament medical de urgenţă.
2. Să contactaţi, dacă este posibil, telefonic unitatea medicală inainte de a vă prezenta la control pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecţie adecvate la momentul internării.

Pentru detalii suplimentare accesaţi următoarele surse de informare: http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/www.insp.gov.ro

Informaţii pentru populaţia generala si grupuri specifice

    Toate deplasările/călătoriile in tarile afectate de virusul Ebola vor fi amânate/anulate daca nu reprezintă o urgenta maxima
    Calatorii din zonele afectate sunt sfatuiti/avertizati sa evite contactul direct cu sânge sau alte fluide provenind de la persoanele afectate sau obiecte folosite de aceste persoane si care ar putea fi contaminate; se va evita contactul cu animale sălbatice precum si consumul de carne provenind de la aceste animale; se recomanda numai relaţii sexuale protejate cu prezervativ.
   Autorităţile din Arabia Saudita au făcut deja anunţul ca nu vor elibera viza de călătorie pentru pelerinajul de la Mecca (Haji) din luna octombrie persoanelor din tarile afectate de Ebola; aceasta măsura se va extinde si pentru tarile care vor fi ulterior afectate de Ebola.
   Calatorilor care se intorc din zonele afectate li se recomanda "auto-monitorizare" sau se vor adresa serviciilor medicale in cazul apariţiei de simptome (auto-raportare) in scopul prevenirii răspândirii bolii.
    Calatorii din zonele afectate se vor adresa de urgenta serviciilor medicale menţionând istoria călătoriei in cazul in care prezintă febra, oboseala inexplicabila, diaree sau orice alt semn/simptom sever care apare in decurs de 21 zile de la data plecării si vor menţiona daca au venit in contact direct cu secreţii/fluide provenind de la o persoana/animal moarta sau vie inclusiv intretinerea de relaţii sexuale neprotejate cu persoane care au fost bolnave, dar care s-au vindecat.
   Desi unele tari au luat masuri la trecerea punctelor de frontiera pentru depistarea persoanelor ce ar putea fi infectate, cea mai buna cale de stopare a răspândirii infecţiei este punerea in aplicare a masurilor de protecţie la nivelul sursei de infecţie.
   Personalul medical se va asigura ca regulile de control ale infecţiei sunt respectate cu stricteţe chiar si in caz de oboseala si lipsa de atenţie
   Riscul de infectare a celor care manipulează bagajele este foarte limitat, contaminarea fiind posibila numai in cazul persoanelor bolnave care imprastie secreţii pe bagaje dar, acest lucru va fi prevenit prin interzicerea imbarcarii persoanelor care prezintă semne de boala la "examinarea de la ieşire". In cazul identificării unui bolnav in timpul zborului, personalul de la sol va fi informat inainte de aterizare, iar bagajele respective vor fi manipulate cu echipament de protecţie (de ex. manusi). Pentru aceste cazuri vor fi aplicate si respectae regulile din ghidul RAGIDA pentru bolile posibil transmise in aeronave privind curăţarea scaunului, a toaletei etc. precum si monitorizarea contactilor.
Our website is protected by DMC Firewall!