Articol TBC

’’PENTRU O LUME FĂRA TUBERCULOZĂ
 INFORMEAZĂ! TRATEAZĂ! ELIMINĂ!’’

TUBERCULOZA  este o boală contagioasă, produsă de bacilul Koch. Cel mai frecvent se localizează la nivelul plămânilor, dar poate afecta şi rinichii, creierul, oasele, articulaţiile, ganglionii limfatici etc. Boala poate să apară şi la bovine prin Mycobacterium bovis, dar datorită introducerii pasteurizării laptelui s-a exclus această modalitate de transmitere a bolii.

SURSA DE ÎMBOLNĂVIRE  este reprezentată de OMUL BOLNAV DE TUBERCULOZĂ PULMONARĂ

CUM SE TRANSMITE TUBERCULOZA?

Boala se transmite de la omul bolnav prin spută, care se elimină prin tuse, strănut, vorbire şi scuipat. Persoana sănătoasă poate fi contaminată cu tuberculoza în încăperi aglomerate, neventilate, în care se află un bolnav de tuberculoză pulmonară contagioasă. In cazul altor forme ale maladiei, cum ar fi, de exemplu, tuberculoza renala sau tuberculoza ganglionilor limfatici, mycobacteriile nu sunt eliminate în aer şi contaminarea nu poate avea loc.

Receptivitatea populaţiei la TBC este generală mai ales la persoanele cu risc ( imunitate scăzută; persoanele infectate cu HIV; fumatorii activi; persoanele care consumă alcool şi/sau droguri; persoanele  nevaccinate contra tuberculozei).

CUM SE MANIFESTĂ TUBERCULOZA ?

Tuse cu durată mai mare de 3 săptămîni la început seacă, apoi cu expectoraţie; uneori poate să apară    hemoptizia, adică expectoraţia cu sânge; subfebrilitate;  oboseală;  transpiraţii; lipsa poftei de mâncare; scădere în greutate.

Dacă apar aceste simptome adresaţi-vă imediat medicului de familie care vă îndrumă la dispensarul teritorial de pneumoftiziologie pentru confirmarea diagnosticului, tratament şi monitorizare.

TRATAMENT

-Tuberculoza tratată corect pe toată durata necesară, se vindecă în proporţie de 99%;

-Tratamentul se începe în spital, sub atentă supraveghere, unde bolnavului i se explică importanţa  

  respectării riguroase a terapiei ;

-Tratamentul este gratuit;

-Urmând tratamentul vă refaceţi sănătatea şi vă protejaţi familia ;

-Tratamentul incorect (evitarea unor medicamente din diferite cauze) poate declanşa recidive ale bolii.         

     Prevenirea infectării

Prevenirea bolii se face prin vaccinarea antituberculoasă.

În caz de suspiciune de boală este important să se prezinte la medicul de familie şi la dispensarul teritorial de pneumoftiziologie pentru depistarea  la timp şi primirea tratamentul adecvat.

Totodata, fiecare om poate şi trebuie să contribuie la creşterea imunităţii organismului său. Renunţarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, călirea organismului, exerciţiile fizice pot diminua riscul de contaminare cu tuberculoză.

Dacă în casă sunt bolnavi de tuberculoză, pentru a evita contaminarea celor din jurul lui este necesară aerisirea frecventă a încaperii şi curaţarea umedă a acesteia de 2-3 ori pe zi. Bolnavul, în timpul tusei şi strănutului, trebuie să-şi acopere nasul şi gura cu o batistă sau cu un şerveţel, să utilizeze scuipătoare, care urmează a fi dezinfectate. Batistele şi şerveţelele utilizate trebuie distruse.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd