Rujeola

     Rujeola (pojarul) este o infecţie virală extrem de contagioasă, fiind cauzată de virusul rujeolic.
   Virusul se răspîndeşte cel mai frecvent de la persoana bolnavă prin: strănut, tuse, vorbire, cel mai adesea în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă nici un simptom.
    Primele semne ale bolii apar de obicei între 8-12 zile de la expunerea la virus.
  Boala debutează cu febră (38°C sau mai mare), rinoree (scurgerea de secreţii de la nivelul nasului), strănut, senzaţia de gât uscat, tuse persistentă, creşterea în volum a ganglionilor latero-cervicali, diaree, oboseală, inapetenţă (pierderea poftei de mâncare), uneori poate apare şi o lăcrimare discretă.

   Această simptomatologie se întinde pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 zile. Spre sfârşitul acestei faze apare pe mucoasa bucală o erupţie sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită semnul Koplik.

   Erupţia dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor pentru a se răspândi apoi pe întregul corp.
    Este însoţită, de obicei, de febră până la 40°C sau mai mult, dar care scade în următoarele 2 zile.
   După aproximativ 5 zile erupţia dispare. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte de apariţia erupţiei cutanate tipice şi încă 4 zile după aceea.
   La primele simptome, părinţii să apeleze de urgenţă la medic pentru prescrierea tratamentului adecvat bolii şi prevenirea complicaţiilor acesteia, printre care: penumonia, diareea, otita medie, encefalita şi decesul.
   Vaccinarea împotriva rujeolei este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii care trebuie efectuată conform Calendarului Naţional de Vaccinare din România la 12 luni şi între 5 ţi 7 ani. De obicei se foloseşte un vaccin triplu (vaccinul ROR – rujeolă, oreion, rubeolă) care conferă protecţie pentru rujeolă, oreon (parotidită epidemică) şi rubeolă.
    Părinţii ai căror copii nu au fost vaccinaţi, să se adreseze medicului de familie în vederea administrării vaccinului.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!