- Accesări: 860
Cum să faceţi faţă caniculei
Temperaturile ridicate, alături de disconfortul pe care îl produc, reprezintă o adevarată ameninţare pentru sănătatea sau chiar viaţa populaţiei.
Pentru prevenirea efectelor cauzate de temperaturile ridicate, se recomandă:
- evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11,00 – 18,00, când temperaturile ating valori maxime (în acest mod scade şi riscul de cancer cutanat);
- folosirea mijloacelor de protecţie (pălării, ochelari de soare, umbrele) şi purtarea hainelor subţiri, lejere, confecţionate din ţesături naturale în culori deschise;
- consumarea zilnică a 1,5 – 2 litri de lichide, constând în ceaiuri, sucuri dulci, apă minerală etc.; se recomandă consumul unui pahar de lichid la fiecare 15 – 20 minute, fără a aştepta să apară senzaţia de sete;
- evitarea consumului de alcool deoarece favorizează deshidratarea;
- evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, cola) şi a băuturilor carbogazoase deoarece acestea sunt diuretice;
- consumarea de alimente uşoare şi proaspete, în special legume şi fructe bine spălate, evitând pe cât posibil alimentele bogate în grăsimi şi alimente uşor perisabile;
- evitarea eforturilor fizice susţinute în perioada zilei în care temperaturile ating valori mari;
- duşuri frecvente cu apă la temperatură moderată.
- limitarea creşterii temperaturii în încăperi prin: închiderea ferestrelor expuse la soare pe perioada zilei, aerisirea camerelor seara, noaptea şi dimineaţa devreme, tragerea jaluzelelor/draperiilor;
- reglarea aparatului de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală.
Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare şi neurologice care trebuie să fie şi cei mai precauţi.
Pentru prevenirea efectelor cauzate de temperaturile ridicate, se recomandă:
- evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11,00 – 18,00, când temperaturile ating valori maxime (în acest mod scade şi riscul de cancer cutanat);
- folosirea mijloacelor de protecţie (pălării, ochelari de soare, umbrele) şi purtarea hainelor subţiri, lejere, confecţionate din ţesături naturale în culori deschise;
- consumarea zilnică a 1,5 – 2 litri de lichide, constând în ceaiuri, sucuri dulci, apă minerală etc.; se recomandă consumul unui pahar de lichid la fiecare 15 – 20 minute, fără a aştepta să apară senzaţia de sete;
- evitarea consumului de alcool deoarece favorizează deshidratarea;
- evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, cola) şi a băuturilor carbogazoase deoarece acestea sunt diuretice;
- consumarea de alimente uşoare şi proaspete, în special legume şi fructe bine spălate, evitând pe cât posibil alimentele bogate în grăsimi şi alimente uşor perisabile;
- evitarea eforturilor fizice susţinute în perioada zilei în care temperaturile ating valori mari;
- duşuri frecvente cu apă la temperatură moderată.
- limitarea creşterii temperaturii în încăperi prin: închiderea ferestrelor expuse la soare pe perioada zilei, aerisirea camerelor seara, noaptea şi dimineaţa devreme, tragerea jaluzelelor/draperiilor;
- reglarea aparatului de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală.
Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare şi neurologice care trebuie să fie şi cei mai precauţi.
Coordonator PN V
Dr. Liana David
Dr. Liana David