BDA si TIA

BOLILE DIAREICE ACUTE

Boala diareică acută reprezintă un grup de afecţiuni  infecto-contagioase cu transmitere digestivă prin  alimente şi apă. Cele mai grave sunt produse de vibrionul holeric, bacilul dizenteric, salmonella.
Transmiterea bolii diareice acute se face prin intermediul mâinilor murdare, a apei provenită din surse nesigure (neautorizate sanitar), a fructelor şi legumelor nespălate sau incorect spălate, a alimentelor pregătite şi păstrate în condiţii neigienice, a alimentelor contaminate, a vectorilor (muşte, gândaci, rozătoare). Toate aceste căi de transmitere sunt purtătoare ale cauzelor bolii, ale microbilor, viruşilor şi paraziţilor.
    Mod de manifestare: debutează de obicei brusc, cu scaune frecvente semiapoase sau apoase, febră, vărsături, dureri abdominale (crampe, colici).
Datorită pierderilor de apă şi minerale prin scaune şi vărsături apar ameţeli, o stare de slăbiciune marcată, cefalee (dureri de cap) şi oboseală accentuată.
    Dacă aveţi aceste simptome sau numai o parte din ele adresaţi-vă obligatoriu medicului de familie! Cazurile depistate din timp şi bine tratate sunt de scurtă durată, cele neglijate se pot prelungi, devenind cronice.
    Boala diareică acută poate fi prevenită uşor, de către fiecare individ, respectând  cu stricteţe normele de igienă individuală şi alimentară. În acest scop vă recomandăm următoarele:
          -  nu consumaţi decât apă potabilă provenită din surse analizate de autorităţile
sanitare şi păstrată în recipiente curate şi închise;
          -  spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun cât mai des şi obligatoriu înainte de fiecare masă, precum şi după fiecare folosire a toaletei;
          -  spălaţi fructele şi legumele înainte de a le consuma, sub jet puternic de apă potabilă;
          -  nu consumaţi alimente contaminate, fierbeţi alimentele înainte de a le consuma;
-  feriţi alimentele de muşte, gândaci, rozătoare şi păstraţi-le la rece;
          - păstraţi curăţenia în locuinţă, în jurul acesteia, îndepărtaţi zilnic gunoiul menajer;
          -  scăldaţi-vă numai în locuri special amenajate în acest scop care sunt supuse controlului sanitar;
    -   distrugeţi vectorii (muşte, gândaci, şobolani).

Toxiinfecţiile alimentare

    În sezonul cald sunt mai frecvente toxiinfecţiile alimentare, datorită condiţiilor favorizante prin ingestia de alimente uşor alterabile, consum de apă nepotabilă ca atare sau accidental – cu ocazia scăldărilor, prin mâini nespălate, vectori şi altele.
    Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute, care apar sporadic sau epidemic, în urma consumării de alimente contaminate cu variate bacterii şi / sau toxinele acestora.
Semnele de boală apar la un interval de 2-3 ore până la 2-3 zile, în funcţie de microbul care a determinat producerea toxiinfecţiei alimentare. Ele pot arăta prezenţa infecţiei: febră, stare generală alterată, apariţia scaunelor diareice, dureri abdominale, sau pot fi semne de intoxicaţie, uneori fără febră şi chiar fără scaune diareice, dar cu stare generală alterată, cefalee (dureri de cap), vărsături.
    În cazul apariţiei acestor semne, apelaţi în timp util, la medicul de familie pentru a preveni agravarea bolii.
    Alimentele, cel mai frecvent contaminate, sunt: carnea şi produsele din carne (conserve etc.), peştele, laptele şi produsele lactate (frişcă, smântână, brânză etc.), ouăle (îndeosebi ouăle de raţă), praful de ouă. De asemenea, preparatele culinare din alimente contaminate (prăjituri, îngheţată, cremă, pireuri, maioneză etc.). Alimentele care pot determina producerea toxiinfecţiilor alimentare nu prezintă, în majoritatea situaţiilor, semne de alterare: nu au modificări ale aspectului (culoare, consistenţă), ale mirosului şi gustului, nu au semne de fermentaţie, etc.
    Pentru a vă apăra sănătatea personală, a familei şi a colectivităţii dumneavoastră, vă reamintim câteva reguli strict necesare:
- Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun cât mai des şi obligatoriu înainte de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă precum şi după fiecare folosire a toaletei;
- Spălaţi fructele şi legumele înainte de a le consuma, sub un jet puternic de apă potabilă;
- Acoperiţi alimentele pe care nu le consumaţi imediat (pentru a evita contaminarea lor) şi păstraţi-le la rece;
- Protejaţi alimentele de insecte, rozătoare şi altele;
- Verificaţi termenul de garanţie al produselor pe care le procuraţi;
- Consumaţi apă numai din surse autorizate sanitar;
- Păstraţi curăţenia în locuinţe precum şi în jurul ei;
- Îndepărtaţi gunoiul menajer şi alte reziduuri şi depozitaţi-le în locuri special amenajate;
- Distruigeţi vectorii (muşte, ţânţari, gândaci, şobolani);
- Scăldaţi-vă numai în locuri special amenajate în acest scop, care sunt supuse controlului sanitar;
- Păstraţi curăţenia în pieţe, magazine alimentare, parcuri, săli de spectacol, în mijloacele de transport, pe străzi ş.a.m.d.!

Metodele de prevenire sunt simple şi la îndemâna oricui. Riguros aplicate vă scutesc de multă suferinţă. Atitudinea fiecărei persoane este şi în acest caz, hotărâtoare pentru apărarea sănătăţii tuturora.
    

Our website is protected by DMC Firewall!