Hepatita

HEPATITA
Să o cunoaştem, să ne testăm, să ne protejăm!

     Hepatita virală A
    Hepatita virala A (HVA) este este o afecţiune hepatică care poate degenera în boli grave. Se răspândeşte prin transmiterea fecal-orală, boala este strâns asociată cu igienă personală precară şi salubritatea deficitară.
    Modalităţii de transmitere: prin contact direct cu persoanele bolnave, sau indirect prin apă, alimente, obiectele contaminate şi vectori (muşte, gândaci).
    Semnele bolii sunt: lipsa pofetei de mâncare, dureri abdominale, îngălbenirea ochiilor şi/sau a pielii, greţuri şi vărsături, oboseală accentuată.
Metoda de apărare împotriva Hepatitei virale A este vaccinarea. Persoanele odată vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic. O altă metodă de perevenire se referă la o igienă personală riguroasă şi un stil de viaţă sănătos.

     Hepatita virală B
    Hepatita viralã B (HVB) este o inflamaþie a ficatului cauzatã de virusul hepatic B (VHB). Hepatita viralã B se poate rãspândi prin contactul cu sângele sau alte fluide (spermã, lichid vaginal sau salivã) ale corpului unei persoane infectate.
    Simptomele hepatitei virale B în faza acutã variazã de la o severitate minimã asimptomaticã pânã la manifestãri fetale. Unul din trei oameni ar putea avea simptome similare unei gripe, urinã de culoare închisã, febrã, sau îngãlbenire ochilor ºi/sau a pielii.
    Persoanele expuse riscului de a contacta hepatita virală B sunt: personalul medical care intră în contact cu sângele sau produsele din sânge şi utilizea-ză dispozitive medicale necorespunzător sterilizate sau refolosite; nou-născuţii ale căror mame sunt infectate cu virusulul hepatitei B; consumatorii de droguri care îşi transmit ace, linguri sau pipe; partenerii sexuali şi membrii apropiaţi ai familiei  persoanelor infectate.
   Prevenţia împotriva infectării cu acest virus hepatic este vaccinarea şi alte mijloace precum raporturile sexuale protejate, folosirea mănuşilor în cazul în care există riscul de contact cu sângele altor persoane, evitarea împrumutării obiectelor de igienă personală (periuţe de dinţi, rame de ras, forfecuţe de unghii ).
    Hepatita virală C
   Hepatita virală C (HVC) este o inflamaţie a ficatului cauzată de virusul hepatic C (VHC). Peste 80% dintre adulţii infectaţi cu virusul C, dezvoltă o afecţiune cronică care poate provoca cancer la ficat şi ciroză.
   Boala se manifestă doar la o treime dintre pacienţii infectaţi cu virusul hepatic C, aceştia prezintă  următoarele simptome: oboseală, pierdere în greutate, dureri musculare, greaţă, iritabilitate, asociate cu simptome pseudo-gripale, anorexie şi icter în faza activă.
    Hepatita virală C se transmite prin contactul cu sângele unei persoane infectate; schimbul de obiecte personale care pot conţine urme de sânge (periuţele de dinţi, lame de ras, forfecuţe de unghii); mai rar prin contactele sexuale neprotejate şi de la mama infectată către copil în timpul naşterii.
   Deoarece virusul hepatic C este răspândit în special prin sânge, singura metodă de a preveni îmbolnăvirea este aplicarea unor măsuri corecte de igienă personală şi de sănătate, în general: evitarea drogurilor injectabile, a acelor sau a seringilor deja folosite; evitarea utilizării de către mai multe persoane a unor intrumente care ar putea avea sânge infectat cu virusul hepatic C pe ele; evitarea efectuării de acupunctură, tatuaje sau piercinguri în locuri neigienice, fără condiţii adecvate; evitarea sexului cu parteneri întâmplători şi utilizarea corectă a prezervativelor.

     Recomandări generale privind prevenţia împotiva HEPATITEI

   Păstrarea igienei personale (spălatul des pe mâini, evitarea folosirii tacâmurilor şi paharelor folosite de alte personae); păstrarea unei igiene stricte în colectivităţi (şcoli, grădiniţe şi cămine studenţeşti); evitarea cu orice preţ a seringilor şi acelor contaminate; sterilizarea corectă a instrumentarului medical şi stomatologic; păstrarea igienei şi dezinfectarea corectă în spitale, laboratoare, maternităţi şi cabinete stomatologice; evitarea relaţiilor sexuale instabile neprotejate (prezervativ); vaccinarea împotriva hepatitelor A şi B; renunţarea la obiceiurile nesănătoase prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Our website is protected by DMC Firewall!