Informatii de interes general referitoare la virusul Ebola

Recomandări pentru persoanele care vin din tarile afectate* de epidemia determinata de virusul
Ebola: Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria
 
Ce este EBOLA?
Infectia cu virusul Ebola este originara din Africa si cauzeaza la om o boala severa numita “boala virala Ebola” (EVD). 

Care sunt simptomele de îmbolnăvire?

Debutul simptomelor EVD este brusc si include simptome asemanatoare gripei cum ar fi: febra, dureri musculare, mialgii, astenie fizica, cefalee, dureri de gat.
Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi: cele gastrointestinale (voma, diaree, anorexie si dureri abdominale),  neurologice (dureri de cap, confuzie, prostratie), vasculare (hiperemie conjunctivala/faringiana), cunanate (eruptii) si respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultati de respiratie).
Mai tarziu, in faza de stare a bolii, apar manifestarile hemoragice si disfunctia organica, in special cea hepatica si renala. Unele cazuri pot prezenta sangerare profuza interna, ca urmare a coagularii intravasculare diseminate.
Perioada de incubatie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile.

Cum se transmite EBOLA?

Virusul Ebola se transmite cu mare usurinta direct prin contact cu sangele infectat, secretii, tesuturi si organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute ca au rol in transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc pana la sapte saptamani dupa recuperarea clínica.
 
Recomandări pentru persoanele care se întorc din ţările afectate:
Dacă prezentati febra, oboseala inexplicabila, diaree sau orice alt semn/simptom sever (hemoragii inexplicabile, diaree cu sange, hemoragii la nivelul gingiilor, pielii, ochilor sau in urina) care apare in decurs de 21 zile de la data plecarii din una din tarile mentionate mai sus si/sau daca ati venit in contact direct cu secretii/fluide provenind de la o persoana/animal, inclusiv intretinerea de relatii sexuale neprotejate cu persoane care au fost bolnave chiar daca s-au vindecat, va recomandam:

1.  Să vă prezentați de urgenta la Serviciul medical al Aeroportului /portului, sau la un spital de boli infectioase și să menționați istoricul călătoriei, deoarece poate fi vorba despre o infecție care necesită control si tratament medical de urgență.

2. Să contactați, dacă este posibil, telefonic unitatea medicală si Serviciul 112 înainte de a vă prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloace de protecție adecvate la momentul internării.

Date contact in situatii de urgenta: Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta (Ministerul Sanatatii) – telefon: 021/3072614; email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
*Lista  tarilor afectate va fi actualízata in functie de evolutia epidemiei la nivel international
Pentru detalii suplimentare accesati urmatoarele surse de informare:
http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/ ; www.insp.gov.ro 


Informatii pentru populatia generala si grupuri specifice

Toate deplasarile/calatoriile in tarile afectate de virusul Ebola vor fi amanate/anulate daca nu reprezinta o urgenta maxima 
- Calatorii din zonele afectate sunt sfatuiti/avertizati sa evite contactul direct cu sange sau alte fluide provenind de la persoanele afectate sau obiecte folosite de aceste persoane si care ar putea fi contaminate; se va evita contactul cu animale salbatice precum si consumul de carne provenind de la aceste animale; se recomanda numai relatii sexuale
protejate cu prezervativ 
- Autoritatile din Arabia Saudita au facut deja anuntul ca nu vor elibera viza de calatorie pentru pelerinajul de la Mecca (Haji) din luna octombrie persoanelor din tarile afectate de Ebola; aceasta masura se va extinde si pentru tarile care vor fi ulterior afectate de Ebola
- Calatorilor care se intorc din zonele afectate li se recomanda “auto-monitorizare” sau se vor adresa serviciilor medicale in cazul aparitiei de simptome (auto-raportare) in scopul prevenirii raspandirii bolii.
- Calatorii din zonele afectate se vor adresa de urgenta serviciilor medicale mentionand istoria calatoriei in cazul in care prezinta febra, oboseala inexplicabila, diaree sau orice alt semn/simptom sever care apare in decurs de 21 zile de la data plecarii si vor mentiona daca au venit in contact direct cu secretii/fluide provenind de la o persoana/animal moarta sau vie inclusiv intretinerea de relatii sexuale neprotejate cu persoane care au fost
bolnave, dar care s-au vindecat.
- Desi unele tari au luat masuri la trecerea punctelor de frontiera pentru depistarea persoanelor ce ar putea fi infectate, cea mai buna cale de stopare a raspandirii infectiei este punerea in aplicare a masurilor de protectie la nivelul sursei de infectie.
- Personalul medical se va asigura ca regulile de control ale infectiei sunt respectate cu strictete chiar si in caz de oboseala si lipsa de atentie
- Riscul de infectare a celor care manipuleaza bagajele este foarte limitat, contaminarea fiind posibila numai in cazul persoanelor bolnave care imprastie secretii pe bagaje dar, acest lucru va fi prevenit prin interzicerea imbarcarii persoanelor care prezinta semne de boala la “examinarea de la iesire”. In cazul identificarii unui bolnav in timpul zborului, personalul de la sol va fi informat inainte de aterizare, iar bagajele respective vor fi manipulate cu echipament de protectie (de ex. manusi). Pentru aceste cazuri vor fi aplicate si respectae regulile din ghidul RAGIDA pentru bolile posibil transmise in aeronave privind curatarea scaunului, a toaletei etc. precum si monitorizarea contactilor.

 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!