Ziua Mondială a Sănătăţii Orale - 20 martie 2014

Ai grijă de dinţii tăi !


     În păstrarea sănătăţii organismului un rol important îl are şi menţinerea dinţilor sănătoşi, aceasta depinde de obiceiul pe care îl formăm, îl deprindem din copilăria mică şi-l practicăm toată viaţa.
     Periajul corect al dinţilor se efectuează uşor, cu mişcări line, acordând atenţie specială gingiilor, zonelor din spatele dinţilor, periuţa de dinţi să fie moale pentru a nu afecta gingiile; pentru copii alegeţi periuţele corespunzătoare vârstei lor, pasta de dinţi pentru copii să conţină un nivel scăzut de fluor; periajul dinţilor se face de minim două ori pe zi dimineaţa şi seara, preferabil de trei ori pe zi, incluzând şi masa de prânz; periaţi separat dinţii de sus faţă de cei de jos; folosiţi mişcări rotative din partea de sus către partea de jos; periaţi grupuri de dinţi de sus în jos, de cinci ori pe fiecare; periaţi măselele într-o mişcare ritmică din faţă în spate; pe partea interioară a dinţilor periuţa se va manevra în poziţie verticală; deasemenea curăţaţi limba şi cerul gurii pentru eliminarea bacteriilor depuse; periajul să dureze  aproximativ două - trei minute.
     Igiena orală corectă are drept efect o gură cu aspect sănătos şi fără mirosuri neplăcute. Aceasta înseamnă: dinţi curaţi şi fără resturi alimentare, gingii de culoare roz, care nu sângerează la periaj şi când folosiţi aţa dentară, respiraţia neplăcut mirositoare nu persistă mult timp. Dacă aveţi dureri sau sângerări ale gingiilor în timpul periajului sau folosirii aţei dentare, sau dacă respiraţia cu miros neplăcut persistă mult timp, mergeţi la medicul dentist.           
     Menţinerea unei bune igiene orale este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteţi face pentru dinţii şi gingiile dumneavoastră. Dinţii sănătoşi nu numai că arată bine, dar contribuie şi la o alimentaţie şi vorbire fără probleme. Buna igienă orală este importantă pentru starea generală de bine a organismului.
    Îngrijirea preventivă zilnică, inclusiv periajul corect şi folosirea aţei dentare, contribuie la evitarea apariţiei problemelor şi ne scuteşte de multă suferinţă, griji şi cheltuieli.
Afecţiunile orale cum ar fi cariile dentare, boala periodontală, pierderea dinţilor, leziunile mucoasei orale, cancerul orofaringian, au un impact major asupra indivizilor afectând calitatea vieţii acestora. Neglijate şi netratate la timp aceste afecţiuni pot provoca dureri articulare, ulcer gastric, complicaţii ale sarcinii, afecţiuni ale pielii, meningită, abces cerebral, tromboză.
    Cele mai multe afecţiuni orale pot fi prevenite prin igienă orală corectă, alimentaţie echilibrată, reducerea consumului de zahăr, renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, încurajarea părinţilor de a se spăla pe dinţi împreună cu copiii lor pentru formarea unor deprinderi corecte de la o vârstă fragedă, vizite regulate (cel puţin două pe an) la medicul dentist.
{pdf}http://aspms.ro/documente/14promovare02_01.pdf{/pdf}

{pdf}http://aspms.ro/documente/14promovare02_02.pdf{/pdf}

{pdf}http://aspms.ro/documente/14promovare02_03.pdf{/pdf}(click pentru a mari imaginea)


DMC Firewall is a Joomla Security extension!