Virozele respiratorii

    Virozele respiratorii sunt boli infecţioase acute, foarte contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri cu afinitate crescută pentru căile respiratorii.
    Căile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picăturilor de secreţie nazofaringiană care ajung în aer prin: vorbit, strănut, râs sau tuse şi indirecte, prin mâinile sau obiectele proaspăt contaminate – batiste, veselă, tacâmuri ş.a.
     Orice persoană se poate îmbolnăvi, există însă categorii de persoane cu risc crescut de a se îmbolnăvi şi anume: copiii, vârstnicii, bolnavii cronici (cardiaci, diabetici, cu afecţiuni renale şi hepatice cronice ş.a.).
   Simptomele şi semnele obişnuite ale virozelor respiratorii sunt: congestia mucoasei nazale cu rinoree (secreţie nazală abundentă), strănutul frecvent, durerea de gât spontană şi/sau la înghiţire, durerea de cap, indispoziţia, oboseala accentuată, rareori subfebrilitatea sau febra moderată.
   

    Infecţiile respiratorii acute virale se pot prezenta sub mai multe forme: rinită, faringită, laringită, traheită, bronşită, pneumonii, putând fi prezente adeseori mai multe tipuri de boală în acelaşi timp. Evoluţia este în general spre  vindecare fără sechele. Există însă şi posibilitatea de apariţie a complicaţiilor : extinderea infecţiei, suprainfecţii bacteriene, acutizarea bolilor cronice etc., în special la persoanele cu risc crescut de a se îmbolnăvi.

    Tratamentul virozelor respiratorii se face conform recomandărilor medicului de familie, doar el putând aprecia conduita corectă. Orice automedicaţie poate avea consecinţe nedorite.

    Măsuri de prevenire a virozelor respiratorii

   Pentru a evita transmiterea bolii este recomandat ca persoanele bolnave să stea acasă , să reducă la maxim  contactul cu alte persoane (astfel se previn complicaţiile);  să evite locurile aglomerate (mijloacele de transport în comun, săli de spectacole, evenimente la care sunt prezente mai multe persoane, etc);
    Aerisirea frecventă a încăperilor (locuinţe, locuri de muncă, săli de clasă, etc);
   Acoperirea nasului şi a gurii cu un şerveţel atunci când persoana bolnavă strănută şi aruncarea la gunoi a şerveţelului folosit; nu se reutilizează batistele şi şerveţelele folosite;
   Persoanele bolnave să folosească măşti de unică folosinţă în prezenţa altor persoane; Spălarea mâinilor cât mai des cu apă şi săpun (trebuie să acordăm o atenţie sporită spălării mâinilor după utilizarea mijloacelor de transport în comun, a taxiului, a clanţelor uşilor cât şi  după utilizarea toaletelor publice);
   Evitarea folosirii paharelor, a ceştilor, a tacâmurilor de mai multe persoane, iar după folosire să fie bine spălate cu detergent de vase şi clătite corespunzător.DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd