- Accesări: 3861
Virozele respiratorii
Căile de transmitere pot fi directe, prin intermediul picăturilor de secreţie nazofaringiană care ajung în aer prin: vorbit, strănut, râs sau tuse şi indirecte, prin mâinile sau obiectele proaspăt contaminate – batiste, veselă, tacâmuri ş.a.
Simptomele şi semnele obişnuite ale virozelor respiratorii sunt: congestia mucoasei nazale cu rinoree (secreţie nazală abundentă), strănutul frecvent, durerea de gât spontană şi/sau la înghiţire, durerea de cap, indispoziţia, oboseala accentuată, rareori subfebrilitatea sau febra moderată.
Infecţiile respiratorii acute virale se pot prezenta sub mai multe forme: rinită, faringită, laringită, traheită, bronşită, pneumonii, putând fi prezente adeseori mai multe tipuri de boală în acelaşi timp. Evoluţia este în general spre vindecare fără sechele. Există însă şi posibilitatea de apariţie a complicaţiilor : extinderea infecţiei, suprainfecţii bacteriene, acutizarea bolilor cronice etc., în special la persoanele cu risc crescut de a se îmbolnăvi.
Tratamentul virozelor respiratorii se face conform recomandărilor medicului de familie, doar el putând aprecia conduita corectă. Orice automedicaţie poate avea consecinţe nedorite.
Măsuri de prevenire a virozelor respiratorii
Pentru a evita transmiterea bolii este recomandat ca persoanele bolnave să stea acasă , să reducă la maxim contactul cu alte persoane (astfel se previn complicaţiile); să evite locurile aglomerate (mijloacele de transport în comun, săli de spectacole, evenimente la care sunt prezente mai multe persoane, etc);
Aerisirea frecventă a încăperilor (locuinţe, locuri de muncă, săli de clasă, etc);
Acoperirea nasului şi a gurii cu un şerveţel atunci când persoana bolnavă strănută şi aruncarea la gunoi a şerveţelului folosit; nu se reutilizează batistele şi şerveţelele folosite;
Persoanele bolnave să folosească măşti de unică folosinţă în prezenţa altor persoane; Spălarea mâinilor cât mai des cu apă şi săpun (trebuie să acordăm o atenţie sporită spălării mâinilor după utilizarea mijloacelor de transport în comun, a taxiului, a clanţelor uşilor cât şi după utilizarea toaletelor publice);
Evitarea folosirii paharelor, a ceştilor, a tacâmurilor de mai multe persoane, iar după folosire să fie bine spălate cu detergent de vase şi clătite corespunzător.