Trichineloza, informează-te corect pentru a nu te îmbolnăvi

    Trichineloza este o  boală parazitară, comună omului şi animalelor domestice şi sălbatice (porcul, nutria, mistreţul, ursul, lupul, vulpea şi rozătoarele) – determinată de parazitul Trichinella spiralis.
    La noi în ţară cel mai incriminat animal, în transmiterea bolii, este porcul.
    Transmiterea se realizează prin consumul cărnii sau preparatelor de carne de porc sau de vânat infestate.
    Simptomele trichinelozei pot să apară după o perioadă de 2 – 30 de zile (în medie 10 – 20 de zile) de la consumul alimentelor conţinând parazitul, datorită valorilor succesive de invazie intestinală a parazitului, migrării larvare şi închistării lor la nivelul muşchilor.
   Prima săptămână de boală este dominată de dureri abdominale, diaree, greaţă, vărsături, însoţite de creşterea lentă a temperaturii corporale până la 39˚C. Această fază coincide cu pătrunderea parazitului adult în mucoasa intestinală.
   Simptomele datorate migrării larvare şi invaziei musculare încep în a doua săptămână după consumarea cărnii infestate. În această perioadă bolnavul prezintă: febră ridicată (40˚C), dureri articulare, musculare şi cefalee (dureri de cap), oboseală marcată – boala confundându-se deseori cu o stare gripală. Bolnavul mai prezintă tumefierea feţei şi pleoapelor (“boala capetelor umflate”), erupţii urticariene, hemoragii conjunctivale (ale ochiului) şi subunghiale, tulburări respiratorii, cardiace şi neurologice.
   În acest stadiu poate surveni chiar decesul bolnavului, mai ales prin complicaţii cardiace (miocardită, insuficienţă cardiacă) şi mai rar prin tulburări respiratorii sau encefalită.
   La trei săptămâni de la infecţie – faza de închistare a larvelor în muşchi – febra se reduce, dar durerea musculară şi fenomenele alergice persistă încă mult timp.

         Măsuri de prevenire
    Este foarte important ca populaţia să se aprovizioneze cu carne şi preparate din carne doar din surse autorizate şi controlate sanitar-veterinar.
    La tăierea porcilor în gospodăriile proprii se recomandă să nu se consume carnea înainte de obţinerea rezultatului examenului trichineloscopic.
 
   NU CONSUMAŢI CARNEA ÎNAINTE DE A AFLA REZULTATUL EXAMENULUI TRICHINELOSCOPIC !
 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!