Consumul de ciuperci din flora spontana

Prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci din flora spontană

    Ciupercile din flora spontană se găsesc  în păduri şi pe pajisti, de la sfârşitul primăverii şi până toamna şi se clasifică în ciuperci comestibile şi otrăvitoare (toxice). În cazul necunoaşterii ciupercilor otrăvitoare există posibilitatea confundării cu cele comestibile deoarece trăsăturile ce le deosebesc sunt minime şi aproape toate ciupercile comestibile au o specie sau mai multe de ciuperci otrăvitoare asemănătoare.
     Unele ciuperci comestibile se consumă  strict după prelucrare termică, fierbere 20 minute exemplu ghebele, altele nu pot fi consumate cu băuturi alcoolice deoarece determină manifestări toxice, exemplu genul Coprinus.
    După consumul unei cantităţi mari de ciuperci, unele persoane pot prezenta deranjamente stomacale, greţuri, vărsături, erupţii cutanate pruriginoase asemănatoare urticariei şi alte simptome.
   Ciupercile comestibile trebuie consumate în stare proaspătă, când sunt vechi au aspect alterat, conţin diferiţi compuşi de putrefacţie cum ar fi: acizi, amoniac, fenoli şi derivaţii lor, produşi azotaţi.
    Deasemenea trebuie avut în vedere posibilitatea contaminării cu diferite pesticide, insecticide, fungicide, ierbicide, metale grele.
    Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim15 minute pâna la 12 ore sau chiar mai mult de la ingestie, şi se manifestă prin  greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.
   Intoxicaţiile la care simptomele apar mai târziu (după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor), se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice şi hipoglicemie.
    În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală.
   În cazul apariţiei unora din aceste semne ale intoxicaţiilor cu ciuperci este necesară prezentarea de urgenţă la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau la Serviciul de Ambulanţă.
   A fi cunoscător de ciuperci înseamnă cunoaşterea atât a ciupercilor comestibile cât şi a tuturor celor otrăvitoare (toxice).
   Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci se recomandă consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate şi insoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea  lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori.
    Nu se recomandă culesul ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni).
    Ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea după fierbere!



Our website is protected by DMC Firewall!