Atentie la capuse

     Odată cu venirea primăverii ne dorim să petrecem cât mai mult timp în aer liber, să ne plimbăm în pădure, dar trebuie să fim atenţi la diferite insecte, cum ar fi căpuşele. Căpuşele sunt paraziţi hematofagi (se hrănesc cu sângele gazdelor) şi populează o singură gazdă timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara şi vara (până târziu, spre toamnă). Muşcăturile lor sunt indolore (de aceea prezenţa lor nu este simtită de către gazdă). Unele căpuşe sunt purtătoare de infecţii, iar muşcătura  lor poate transmite boli precum Boala Lyme.
     Boala Lyme (Borrelioza Lyme) este o afecţiune produsă de o spirochetă Borrellia burgdorferi, ce evoluează în trei stadii:
-    primul caracterizat de apariţia unor pete roşii care migrează la nivelul pielii
-  stadiul doi se caracterizează prin diseminare hematogenă, cu manifestări la nivelul pielii, la nivel neurologic, cardiovascular sau articular
-    stadiul trei cu manifestări ale pielii, neurologice şi articulare.
     Boala Lyme se poate manifesta astfel: meningite, encefalite, mielite, nevrite optice, paralizii faciale, polineuropatii, miocardite, artrite, osteomielite, atrofii optice, naşteri premature  şi decese neonatale.
     Există persoane care dezvoltă reacţii alergice la căpuşe. Intensitatea lor variază: poate fi moderată, cu doar cateva semne şi simptome prezente, sau poate fi gravă (în cazuri rare, însă) evoluand chiar şi cu şoc anafilactic. Majoritatea afecţiunilor pe care căpuşele le pot determina în organismul uman au ca principale semne şi simptome manifestări asemănătoare gripei: febră, cefalee, greaţă, vomă, mialgii. Simptomele pot debuta încă din prima zi de la muşcatură până la 3 săptămâni. Uneori, simptomele sunt însotite de apariţia unor pete.
   
Măsuri de protecţie împotriva căpuşelor:

- la plimbările în pădure sau cu iarbă înaltă, este preferabil să purtaţi pantofi fără orificii sau decupaje, pantaloni lungi introduşi în şosete, bluze cu mâneci lungi, pălării, toate de culoare deschisă. Încercaţi să mergeţi mai mult pe poteci, evitând trecerea prin tufe şi iarbă înaltă. După plimbarea în pădure sau în parc, inspectaţi-vă cu atenţie corpul, capuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
- dacă găsiţi o căpuşă îndepărtaţi-o prinzând uşor cu o pensetă cu vârful bont fără cioc, cât mai aproape de piele şi trage în sus astfel încât rostrul căpuşei să nu ramână în piele. Căpuşele nu se zdrobesc, răsucesc, smulg, storc şi nu se manipulează cu mâna neprotejată. Spălaţi cu apă şi săpun, dezinfectaţi zona muşcată cu alcool 70% şi aplicaţi un unguent cu antibiotic cu spectrul larg.
- căpuşele odată îndepărtate este bine să fie îngropate, arse sau aruncate în toaletă.
- consultaţi un medic în cel mai scurt timp posibil dacă aveţi următoarele simptome: oboseală continuă, dureri de cap sau pete roşii care se măresc.
- nu folosiţi niciodată ţigări sau diverse corpuri uleioase pentru îndepărtarea căpuşelor.
- preventiv se pot folosi şprayuri speciale pentru insecte care se găsesc în farmacii.DMC Firewall is a Joomla Security extension!