Scarlatina

Scarlatina este o boală infecţioasă bacteriană, determinată de anumite serotipuri de streptococ beta hemolitic de grup A. Prezintă un caracter sezonier de toamnă-iarnă şi primavară, cu incidenţă maximă în luna noiembrie şi incidenţa minimă în luna aprilie. Cei mai afectaţi sunt copii cu vârsta între 5-12 ani.

Scarlatina debutează cu febră care poate atinge valori de 39-40°C, dureri în gât, cefalee, vărsături, frisoane şi limbă zmeurie. La 1-2 zile de la debutul bolii, apare eritemul caracteristic: pete roşii mici, plate care devin treptat proeminente fine, aspre la pipăit (senzaţie de şmirghel). Deşi obrajii ar putea avea un aspect eritematos, poate exista o paloare în jurul nărilor. Axilar, inghinal şi la nivelul plicilor coatelor apar cute ale pielii de un roşu mai strălucitor comparativ cu restul erupţiei cutanate. Erupţia cutanată dispare, în general, în aproximativ 7 zile.

 

Transmitere

Streptococul  beta  hemolitic  de  grup  A se  transmite -direct, pe cale aerogenă, prin picăturile de salivă, care pot fi răspândite de bolnavi şi purtătorii asimptomatici în timpul vorbirii, strănutului, râsului, tuşitului; -mai rar, prin contact indirect, prin obiecte contaminate, alimente comtaminate.

Perioada de  incubaţie  variază între 1 si 10 zile de la momentul infectării,  cu o  medie de 3-6 zile. Scarlatina  poate  determina  apariţia  de  focare  în  colectivităţi de  copii preşcolari şi şcolari.

Tratamentul scarlatinei este prescris de medic şi constă în  antibioticoterapie,  cura de 7-10 zile şi antipiretice pentru  tratarea simptomelor. Regimul alimentar, repausul la domiciliu şi aplicarea regulilor de igienă de bază, toate acestea fac parte din tratamentul corect al scarlatinei. Formele severe  necesită internare întrucât scarlatina poate duce la complicaţii: ale inimii, rinichiului, ficatului, articulaţiilor, etc.

Măsuri de prevenţie:

 - Spălarea corectă a mâinilor cu apă şi săpun este pasul cel mai important în prevenirea acestei infecţii.

 - Dezinfecţia în focarul de scarlatină într-o unitate de educare a copiilor (gradiniţe, creşe, şcoli), se efectuează de către unitatea de învăţământ cu dezinfectanţi autorizaţi de Ministerul Sănătăţii.

 - Informarea personalului didactic, părinţilor, copiilor şi angajaţilor din sectorul alimentar, privind modalităţile de transmitere a scarlatinei şi riscul afecţiunilor poststreptococice.

 - Respectarea tratamentului corect şi complet prescris de medic. Izolarea la domiciliu a cazurilor uşoare minim 7 – 10 zile.

 

Medic şef,
Dr. Csiki Iren Zsuzsanna

Red. Psih.Mănişor Florina

DMC Firewall is a Joomla Security extension!