Măsuri de prevenire a Hepatitei A

Hepatita A este o inflamaţie a ficatului cauzata de virusul hepatic A. Apare mai ales în sezonul toamnă – iarnă, predominant la copiii  0 - 14 ani şi la persoanele care călătoresc.

Măsuri de prevenţie şi recomandări:

- Furnizarea de apă curentă tratată corespunzător;
- Respectarea măsurilor de igienă personală; în special spălarea mâinilor cu apă şi săpun înainte de consumul alimentelor şi după utilizarea grupului sanitar;
- Respectarea măsurilor de igienă alimentară: fierberea pentru 3 minute a fructelor congelate înainte de consum, prelucrarea termică corespunzătoare a fructelor de mare;
- Pentru persoanele angajate în sectorul alimentar/ salubritate/ apă, angajatorul va efectua controale anuale, periodice şi ori de câte ori este necesar- pentru persoanele care au avut contact cu un caz de HVA;
- Vaccinarea persoanelor care intenţionează să călătorească într-o zonă cu endemicitate crescută pentru hepatita A. Vaccinarea împotriva hepatitei A se face cu două doze de vaccin, cea de-a doua doză fiind administrată optim după o perioadă de 6 luni - 1 an de la prima doză;
- Vaccinarea grupelor la risc: homosexuali, consumatori de droguri injectabile, persoane imuno-compromise, copii care fac parte din comunităţi cu un număr crescut de cazuri de HVA, comunităţi care trăiesc în condiţii precare de igienă;
- Vaccinarea personalului din laborator.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!