Pneumonii cu Legionella

Legioneloza este o formă severă de pneumonie cauzată de bacteria Legionella, care în multe cazuri poate fi fatală. Legionelele sunt foarte larg răspândite în natură mai ales în medii apoase (lacuri, râuri, soluri umede) şi sunt capabile să supravieţuiască în condiţii foarte variate: conducte de aer condiţionat şi turnuri de răcire a apei potabile, reţeaua instalaţiilor de apă caldă, umidificatoare de aer, bazine de scurgere, echipamente tehnico – medicale din spitale, fântâni ornamentale, mai ales interioare, sisteme de stocare a alimentelor prin umidificare.

Legionelloza este o infecţie respiratorie care se transmite prin inhalarea particulelor foarte mici de apa, aerosoli, ce conţin bacteria.

Boala debutează în general între a doua și a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece și trei săptămâni până la apariția lor. Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap și durerile musculare, urmate de o tuse seacă și de dificultăți de respirație care pot avansa rapid spre pneumonie severă. În jur de o treime din pacienți au și diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienți apar stări de confuzie sau delir. Nu toate persoanele expuse la Legionella dezvoltă boala, riscul de a se îmbolnăvi din cauza bacteriei Legionella fiind mai mare în cazul celor cu boli cronice, al fumătorilor și al persoanelor în vârstă.  

Putem preveni înmulţirea Legionellei în utilizând soluţii tehnice corecte:

 - La punctele de evacuare, temperatura apei utilizabile trebuie să fie 50-60 gr.C
 - Menţinerea apei reci sub 20 gr. C, de-a lungul întregului sistem către toate gurile de evacuare
 - Golirea, curăţarea şi dezinfectrea anuală a încălzitoarelor de apă (caloriferele)
 - Dezinfectarea sistemului de apă caldă cu o concentraţie ridicată de clor (50ml) periodic
 - Dezinfectarea şi curaţarea periodică a conductelor şi filtrelor de apă, a tunurilor de răcire şi conductelor aferente cu care sunt prevăzute sistemele de aer condiţionat
 - Asigurarea întreţinerii tehnice şi sanitare periodice
 - Încălzirea constantă a apei la 70-80 gr.C, pentru a se realiza dezinfectarea termică
 - Echilibrarea sistemului pentru a elimina zonele cu debite prea mici, ce reprezintă un risc în ceea ce priveşte temperaturile prea joase şi stagnarea apei

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd