Botulismul

Botulismul este considerată o toxiinfecţie alimentară, boală gravă prin decesele pe care le cauzează. Este determinată de toxina (otrava) produsă de bacilul Clostridium botulinum care pătrunde în organism prin consumul de alimente contaminate, conservate şi păstrate necorespunzător. Infecţia nu se transmite de la o persoană la alta.
La adulţi, simptomele încep de obicei după 12-36 ore de la consumul de alimente contaminate. La sugari, acest interval este de 3 până la 30 de zile. În cazul botulismului contactat prin răni, simptomele se instalează după 4-14 zile. Acestea sunt: lipsa puterii, uscăciunea gurii, dificultăţi la înghiţire şi vorbire, vedere dublă sau înceţoşată, paralizie. La sugar, semnele sunt greu de observat, deoarece includ constipaţie, lipsa poftei de mâncare, plâns slab, lipsa puterii.
În cazul apariţiei acestor semne prezentaţi-vă urgent la medicul de familie şi la spital pentru administrarea de ser antibotulinic.
Pentru prevenirea botulismului şi a altor toxiinfecţii alimentare este necesară respectarea următoarelor recomandări:
- evitarea consumului conservelor de legume, carne şi peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere (fierbere minim 30 de minute);
- evitarea consumului de conserve al căror capac bombează;
- evitarea consumului de alimente cu aspect şi miros neplăcut;
- excluderea mierii din alimentaţia sugarului;
- curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale;
- conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;
- alimentele cu aspect şi miros neplăcut nu vor constitui hrană pentru animale;
- recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect şi miros neplăcut vor fi bine curăţate şi fierte;
- evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile păstrării alimentelor preparate;
- asigurarea păstrării alimentelor la temperaturi de 4-8 grade Celsius, în cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare);
- consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
- în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius;
- evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate;
- spălarea frecventă a mâinilor.
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd