Prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci

    Ciupercile constituie un aliment complex, gustos, aromat, cu valoare nutritivă mare şi pot fi preparate sub diverse forme. Deşi aproape toată lumea ştie că sunt ciuperci comestibile şi ciuperci toxice, nu  se conştientizează întotdeauna acest pericol atunci când culege sau cumpără ciuperci.

    Intoxicaţiile datorate consumului de ciuperci recoltate din flora spontană pot fi cauzate de nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci (între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare).

     Precizăm că în anumite condiţii chiar şi ciupercile comestibile pot deveni toxice şi anume:           

- când sunt vechi, au aspect alterat, conţin diferiţi compuşi de putrefacţie cum ar fi: acizi, amoniac, fenoli şi derivaţii lor, produşi azotaţi;
- când sunt consumate în stare crudă sau incomplet preparate termic;
- când sunt consumate concomitent cu alcool (unele ciuperci);
- când persoana prezintă intoleranţă de tip alergic, care determină apariţia tulburărilor digestive, urticarie, edem la nivelul pleoapelor;
- când sunt contaminate cu diferite microorganisme, pesticide (insecticide, fungicide, ierbicide), metale grele (ciuperci culese din apropierea autostrăzilor şi parcărilor) sau cu substanţe radioactive.

    Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar după 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult de la ingestia lor.  

    Intoxicaţiile la care simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

    Intoxicaţiile la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin: greţuri, vărsături. diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii,  tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie.  

    În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală.

    În cazul apariţiei unora dintre aceste semne ale intoxicaţiilor cu ciuperci este necesară prezentarea de urgenţă la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau  adresarea la Serviciul de Ambulanţă.

    Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci se recomandă numai consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate şi însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la culegătorii amatori. Nu se recomandă culesul ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni etc.).

Our website is protected by DMC Firewall!